Strövtåg i Madrid

Strövtåg i Madrid

Att promenera i Madrid är en annorlunda upplevelse. Överallt finns små detaljer att lägga märke till. Det kan vara dörrhandtag i form av kopparlejon, hus med utsmyckningar i barockstil eller skyltdockor med attityd.

På en balkong på en av Madrids mindre gator står fem personer på rad i vackra traditionella kläder. Tror vi i alla fall. Efter några minuter inser vi att det i själva verket är dockor av trä i naturlig storlek.

En stund senare kommer vi gående på Plaza Puerta Moros och får syn på en man, som bokstavligen är täckt av duvor. Fåglarna sitter på hans huvud och armar när han matar dem med öppen hand.

Men vad som framför allt fångar vår uppmärksamhet är husgaveln bakom den fågelälskande mannen. Hela den tre våningar höga fasaden är fylld med väggmålningar; en katt i ett fönster, två män med en hund samt ett kafé med ivrigt gestikulerande gäster.

Typiskt för Madrid är också den rikliga förekomsten av kakel, vanligtvis i grönt och blått. Det gäller allt från trapphus till restaurangväggar, och nästan alltid med intresseväckande motiv.

Det är sådana upptäckter som gör det värt att strosa gata upp och gata ner. Och så alla gatuartister förstås! Vi passerar förbi mimare, som tycks stelnat mitt i en rörelse, clowner som utför festliga pantomimer och konstnärer som säljer sina alster på trottoaren.

Sedvanligt prutning

Ett måste när du är i Madrid är Palacio Real, enligt många ett av de vackraste slotten i Europa. Kommer du norrifrån passerar du den lilla trädgården Jardines de Sabatin, och sedan har du Plaza de Oriente och teatern mitt emot slottet.

Sätt dig på en bänk och titta på människorna som passerar förbi. Är du osäker på vilken stil som är på modet så får du snabbt besked. För även om Madrid inte är lika trendigt som Barcelona, är det inget fel på modemedvetenheten bland stadens befolkning.

Om du vill förnya din garderob med exklusiva plagg och accessoarer är de nya kvarteren kring Salamanca ett bra tips. Här ligger märkesbutikerna på rad.

Något billigare är det längs Gran Via och Calle de Montera. Är du istället intresserad av småprylar och kuriosa ska du bege dig ner till de äldsta delarna av Madrid, runt Plaza Mayor. Det är längs dessa smala gator och i gränderna som de udda affärerna och antikvariaten ligger.

Lite längre ner från Plaza Mayor, längs Ribera de Curtidores, hittar du även loppmarknaden El Rastro, som är öppen på söndagsförmiddagarna. Allt säljs här, från små mynt och frimärken till stora möbler. Ta med en ryggsäck, så du har något att bära allt i.

Fast roligast är kanske ändå att bara gå runt och fascineras av hur lokalbefolkningen inspekterar varor och sedan sätter igång med den sedvanliga prutningen.

Gatuförsäljning

I Madrids finns det gott om trevliga torg. De fungerar både som mötesplatser och minnesmärken. Plaza Mayor, till exempel, ligger i den äldsta delen av staden och var en gång skådeplatsen för avrättningar, tjurfäktningar och teaterföreställningar.

På Puerta del Sol i Madrids gamla centrum ligger Spaniens nollpunkt. På trottoaren nedanför Communidad de Madrid finns en platta där det står "km 0", eftersom det är därifrån som alla avstånd i landet mäts.

Vid Plaza de la Cibeles finns en av Madrids mest fotograferade fontäner, den med gudinnan Kybele dragen av två hästar, vilken blivit något av stadens symbol. Fortsätter du norrut längs Paseo de Recoletos kommer du till Plaza de Colon. Under markytan på väg till Centro Cultural möts du av ett öronbedövande ljud, då vattnet från dammen ovanför störtar över kanten och bildar en yttre vägg vid ingången.

Det är just under dessa långsamma promenader som det finns tid att lägga märke till skillnader och reflektera över det man ser. Tidningskiosker? Har vi svenskar inte tid att läsa? Här verkar det som om alla köper dagstidningar och magasin. Blommor? Fast det är klart, hemmavid hade buketterna kanske frusit ihjäl om någon stått på gatan och sålt dem. Hur som helst ger gatuförsäljningen liv och färg åt staden, oavsett om man är ute efter tjurfäktningsplanscher eller elegant smyckade solfjädrar.

Fisk och skaldjur

Äta ska man givetvis göra på någon liten restaurang med typisk spansk mat. Besök till exempel Botin, enligt Guinness rekordbok världens äldsta restaurang. Deras specialitet är helstekt spädgris som tillagas i den vedeldade ugnen från 1700-talet.

Spanien är faktiskt det land i världen där man äter mest fisk och skaldjur ­ näst efter Japan. Eftersom Madrid ligger långt in i landet flygs färsk fisk in till staden varje dag, och går du till saluhallarna hittar du alla varianter av mat från havets djup. Saluhallarna är för övrigt en upplevelse bland allsköns dofter, allt från kryddbänkarnas mustiga aromer till ostdiskarnas något fränare smaker.

Svårigheten med att äta ute är språket. Besöker du inte de typiska turistställena finns menyn endast på spanska, och det är inte troligt att någon av personalen talar engelska. Under lunchen är det lite lättare då flertalet av serveringarna har maten framme på disken och man kan peka och gissa.

En lite annorlunda paus framåt kvällskvisten kan vara på sin plats. Vad sägs om några minuters rast i tropisk miljö med en café con leche, eller varför inte en espresso? Atochastationen har, likt flertalet av tågstationerna i Sydeuropa, ett högt välvt tak av glas vilket ger rymd och massor av ljus.

Men vad som är så speciellt här är det tropiska inslaget. Du går runt dammar, under bananträd och mellan djupröda blommande hibiskusträd. Ska du resa vidare med tåg från Madrid är detta definitivt platsen att ta adjö.

Text: Annika Berggren
Foto: Håkan Hjort

Fler reportage

Hotell i Madrid

Fotoreportage:
Madrid

Madrid

Håkan Hjort har gått på vandring i den spanska huvudstaden.
Se bilderna...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev. Nyheter och specialer varje månad.

Radisson SAS Royal Viking Hotel
Kombinera ditt nästa möte genom att boka konferens med övning i teambuilding, eller bjud din bästa vän på en golfrunda!