Jakten på livets vatten

Jakten på livets vatten

Färdas man norrut från Edinburgh når man snart fram till Pitlochry. Staden är vackert belägen ovanför en dalgång. Här finns också Skottlands minsta destilleri.

Vägen från Edinburgh upp mot höglandet i norr är inledningsvis inte någon skönhetsupplevelse. De många avfarterna försvinner bort i tröstlösa industriområden i närheten av den internationella flygplatsen.

Desto vackrare blir det en stund senare, när man passerar de karakteristiska vitmålade hus som bildar små byar i de djupa dalar som skär genom landskapet.

Så småningom når vi fram till Pitlochry. Staden är vackert belägen ovanför en dalgång och omgiven av sjöar, floder och skogar. Men här finns också destillerier, till exempel välkända Bells. Och det är inget att förvånas över; Skottland och whisky är för evigt förknippat med varandra.

I dagsläget finns ett nittiotal destillerier i Skottland. Bara ett fåtal, till exempel Glenfiddich, är familjeägda. Resten tillhör olika multinationella koncerner. De flesta destillerier producerar "Blended whisky", som är en blandning av olika sorter. Står det istället "Single malt" på flaskan kommer whiskyn från ett enda destilleri. Den dricker man som den är eller häller i några droppar vatten för att locka fram smakämnena.

Målet för vår resa är Edradour, ungefär fem kilometer öster om Pitlochry. På vägen passerar vi den lilla byn Moulin, vars namn påminner om Skottlands historiska band till Frankrike.

Edradour ligger i natusköna omgivningar med destilleriet vackert beläget invid en höjd och ett vattendrag. Destilleriet är det minsta i Skottland med en produktion på bara 90,000 liter whisky av typen "Single malt".

Faktum är att parkeringsplatsen är flera gånger större än själva anläggningen. Det sägs att det varje år kommer en turist till Edradour för varje liter whisky som produceras. Vill man få en guidad tur går det givetvis alldeles utmärkt.

Whisky, vars namn härstammar från det gaeliska ordet "uisge beatha", det vill säga livets vatten, har destillerats i Skottland i hundratals år. Vanligtvis är whiskyn en blandning från flera olika destillerier - ibland upp emot ett femtiotal - och dricks då med allt från vatten till läsk. De alltmer populära single malts dricks däremot antingen rent eller med några droppar vatten.

Även om de flesta destillerier har sin egen karakteristiska smak brukar man dela upp skotsk whisky i fyra olika typer beroende från vilket område den kommer. Av dessa brukar "Lowland malts" anses vara den lättaste medan whisky från ön Islay i väster är den mest kraftfulla. Sedan har vi också "Highland malts" samt sådan som kommer från Speyside.

Edradour ligger just norr om den gräns som skiljer höglandet från låglandet. Metoderna som används i anläggningen är nästan identiska med hur det såg ut när destilleriet öppnade 1825. Envist vägrar ledningen att följa andra producenter, som numera använder datorer och maskiner istället för människor.

Samtidigt kan detta romantiska inslag vara något missledande. Faktum är att Edradour, precis som så många andra mindre destillerier, ägs av ett multinationellt företag - i Edradours fall Pernod-Ricard. Idag återstår bara fyra eller möjligen fem familjeägda destillerier, av vilka Glenfiddich alltså är det mest kända.

Text: Uriel Hedengren
Foto: Perthshire Tourist Board

Fler reportage

Fotoreportage:
Golf i Skottland

Golf i Skottland

Golfens moderland erbjuder några av världens vackraste, grönaste men också svåraste banor.
Se bilderna...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev. Nyheter och specialer varje månad.

Grand Hotel Halmstad
Välkommen att boka in konferens i Halmstad. Vi erbjuder även ett flertal aktiviteter.
Läs mer om konferens Halmstad

Dalarnas & Värmlands Äventyrscentrum
Boka forsränning hos Dalarnas Äventyrscentrum som är en av naturens mest spektakulära upplevelser.