Japanska bilder

Japanska bilder

Närvarande, men ändå så fjärran. Vi har besökt landet där respekten för det förflutna ständigt gör sig påmind.

När den väldiga solskivan stiger upp ur det till synes oändliga havet är det lätt att förstå att shintoismen, solgudskulten, är den ledande religionen i Japan vid sidan av buddhismen.

Men det är inte bara solguden som shintoismen dyrkar. Lika viktigt är förfädernas andar, och det kommer bland annat till uttryck i de många ritualer som alltjämt brukas i samband med de stora högtiderna.

Japan är med andra ord ett både gåtfullt och fascinerande land, där historien ständigt tycks vara närvarande. Det sägs att Jimmu Tenno blev Japans första kejsare redan år 660 f.Kr och att den dynasti han grundade fortfarande innehar kejsartronen. Tala om kontinuitet!

Trots att det japanska språket är så främmande för oss finns det ord som arbetat sig in i vårt eget vokabulär. Ta till exempel "kamikazepilot" - det vill säga de självmordspiloter som spred skräck omkring sig under andra världskriget.

Men egentligen är ordet kopplat till händelser på 1200-talet. Saken var den att två mongoliska krigsflottor skulle inta Japan, men båda gick under i en tyfon. Därmed föddes legenden om kamikaze, den gudomliga vinden.

Varma källor

Japan är landet där folket lever med den ständiga oron för naturkatastrofer. Återkommande flodvågor, jordbävningar och vulkanutbrott har fått industrin att utveckla speciella metoder för att minska skadeverkningarna. Flygterminalen i Osaka är tillexempel byggd med rörliga fogar, som vid jordbävningar ska klara rörelserna i marken.

Vulkanerna är dock inte enbart av ondo. Hokkaido är den nordligaste av de japanska öarna och utpräglat vulkanisk. Här kryllar det av varma källor och det är inte ovanligt att man på sin vandring uppe i bergen, eller vid vägen, ser människor som tar en paus och badar.

Kanske kommer du ihåg bilderna från vinter-OS 1998, då idrottsmän mjukade upp sina hårt belastade muskler i de varma källorna, omgärdade av snödrivor. Kort sagt, ett naturens under.

Modern tappning

Det råder ingen tvekan om att japanerna håller fast vid sina traditioner, det gäller inte minst inom konst och litteratur. Den traditionella Haikudikten handlar oftast om natur och årstidernas skiftningar och består av tre rader med 5 - 7 - 5 stavelser.

Men Haikudikten finns också i en modernare och mer humoristisk tappning. Den kallas Senryu och är inte lika bunden till innehållet. Så här kan det låta:

A crash reduces

your expensive computer

to a simple stone.

Text: Annika Berggren

Fler reportage

Fotoreportage:
Japanska bilder

Japanska bilder

Fotografen Håkan Hjort har besökt landet som är lika gåtfullt som fascinerande.
Se bilderna...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev. Nyheter och specialer varje månad.