Tåg längs med Stora Barriärrevet

Tåg längs med Stora Barriärrevet

Queensland är tveklöst en av världens mest natursköna regioner, med sitt storslagna barriärrev, tropiska regnskogar och en fascinerande övärld. Reshabar har avverkat Australiens östkust i stor stil med lyxtåget Great South Pacific Express.

Vår resa börjar i Cairns, som är norra Queenslands centralort. Här tillbringar de flesta turister ett par dagar innan färden går vidare norrut till regnskogarna i Daintree, västerut till natursköna Atherton Tableland, eller - som i vårt fall - söderut mot Stora Barriärrevet och östkustens övärld.

För inte så länge sedan var Cairns enbart en livlig landsortsstad. Turismen har dock ändrat förutsättningarna, och numera har man såväl internationell flygplats som några av Queenslands bästa hotell och restauranger.

Om staden i sig inte är särskilt vacker är omgivningarna desto mer intressanta. Utbudet av utflyktsmål och aktiviteter i närområdet är närmast obegränsat och det är lätt att förstå varför Cairns anses vara den bästa utgångspunkten för att upptäcka norra Australien.

Great South Pacific Express check-in-paviljong är belägen vid Caravonica Lakes utanför Cairns. Den ligger i direkt anslutning till en 7,5 kilometer lång linbana som transporterar passagerarna upp till Kuranda - "byn i regnskogen" - där tåget avgår. Linbanan tar oss över den världsarvsskyddade Barron Gorge National Park, en tropisk regnskog som för 120 miljoner år sedan var en del av det enorma skogsområde som täckte stora delar av Australien.

Under färden blir det två stopp för att vi ska kunna studera regnskogen samt även njuta av det dramatiska Barron Falls, där floden faller 280 meter. Väl framme i Kuranda - som är känt för sina marknader, men tyvärr har tappat mycket av sin charm - beger vi oss till den pittoreska stationen för att invänta tåget. Det serveras champagne och tilltugg innan de röda vagnarna äntligen rullar in på perrongen. Man kan riktigt känna förväntan hos passagerarna.

Vi inser genast att det inte handlar om något vanligt tåg, utan snarare ett lyxhotell på hjul. Trots att Great South Pacific Express - eller GSPE som det vanligtvis kallas - bara har några få år på nacken, så har man med stor framgång lyckats skapa en känsla av en svunnen tid.

- Vi valde att inspireras av den sena viktorianska och tidiga edvardianska perioden när vi byggde tåget. Dessa dekorativa stilar fascinerar alltjämt och är närmast tidlösa idag, säger Train Manager Pascal Deyrolles, när vi några timmar senare sätter oss till bords i den vackra restaurangvagnen.

Dessutom har GSPE satsat målmedvetet för att skapa en utpräglad australiensisk anda, det gäller allt från inredning och teknik till matsedel och vinlista.

- Vinlistan innehåller bara inhemska namn, men jag har dock för säkerhets skull ett förråd av utländska viner för de gäster som är väldigt petiga med vad dricker, tillägger Pascal Deyrolles med ett leende.

Hur som helst håller både mat och dryck absoluta toppklass, och det är en känsla som givetvis förstärks av den unika miljön och den sofistikerade atmosfären. När vi några timmar senare drar oss tillbaka till vår hytt för att gå till sängs är det nästan som att befinna sig i en gammal klassisk Agatha Christie-film.

Morgonen därpå blir vi vänligt men bestämt väckta av vår steward med frukost på sängen (det finns en steward i varje vagn, som står till tjänst 24 timmar om dygnet). Utanför kupéfönstret stiger den väldiga solskivan upp genom de tunna, lilaaktiga molnen. Vi beger oss till observationsvagnen för att dricka kaffe och se världen passera förbi, alltmedan vi färdas genom den natursköna Macalister Range. Så småningom börjar sockerfälten breda ut sig mellan små sömniga städer, med de malvafärgade bergen i bakgrunden som en perfekt inramning.

Den första anhalten på vår resa är El Arish, ett typiskt australiensisk landsortssamhälle. Lunch intas som sig bör på ortens centralpunkt - stadshotellet. Kontrasten mellan de inbitna, men färgstarka byborna och våra välpolerade medpassagerare är minst sagt slående. Efter grillunch i skuggan av ett väldigt fikusträd återvänder vi till tåget för fortsatt resa söderut.

Dagen efter är det så dags för resans huvudattraktion - en dagsutflykt till de yttre delarna av Stora Barriärrevet. Efter transfer till den lokala flygplatsen i kuststaden Prosperine, som mer eller mindre består av en stor gräsplätt och ett par mindre hangarer, lyfter vi med ett litet sjöflygplan. Piloten bjuder på en fantastisk tur över kusten och de oerhört vackra Whitsunday-öarna, innan färden går vidare rakt ut till havs. När vi har lämnat den inre delen av revet bakom oss passerar vi en grupp valar som majestätiskt glider över havsytan.

Dagen spenderas på en privat plattform på revet. Här kan man simma, snorkla, dyka eller bara koppla av i solen och betrakta marinlivet från undervattenskammaren. Dykupplevelsen är svårslagen och vi stöter på djur i alla tänkbara former, storlekar och färger. Helt plötsligt befinner vi oss öga mot öga med havssköldpadda, som vi följer tills den tröttnar och snabbt försvinner bort genom de turkosa vattenmassorna. Tiden fullkomligt rusar i väg!

Vi somnar direkt den kvällen när vi efter ytterligare en storslagen middag och en nattfösare i observationsvagnen går till sängs. Efter lunch följande dag rullar tåget sakta in på Brisbanes Roma Street station. Vi kan se tillbaka på en tre dagar lång resa med storslagen natur, annorlunda upplevelser samt utsökt mat och dryck i en fantastisk miljö.

För mer information och bokning kontakta Venice-Simplon-Orient-Express på telefon +44 20 7805 5100 (Storbritanien) eller besök www.orient-express.com.

Text: David Hedengren

Fler reportage

Hotell i Cairns

Fotoreportage:
Sydney

Sydney

Sydney är ett märkligt möte mellan urban snobbighet och sand-mellan-tårna-kultur.
Se bilderna...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev. Nyheter och specialer varje månad.

Åkerblads konferenshotell i Dalarna.
Ett vackert hotell Dalarna med relaxavdelning. Besök Åkerblads.