Singapore - mat för alla sinnen

Singapore - mat för alla sinnen

Säg Singapore och många tänker på shopping. Det gör inte jag. Istället börjar det vattnas i munnen, matlusten vaknar och doft- och smakupplevelser från minnesvärda, sinnliga måltider jag har ätit i Asiens mathuvudstad gör sig påminda. Kantonesisk dim sum, ångande nudelsoppor, indiska vegetariska rätter, skaldjursrätter med chili - vad mer kan man önska sig!

Att påstå att all världens kök finns i Singapore är kanske att ta i, men frågan är om inte alla kontinenter finns med på matkartan. Mina mest originella, underhållande och prisvärda upplevelser i samband med mat har varit på något av alla hawker centers, ett slags matmarknader, som finns utspridda över Singapore.

Att jag väljer de här enkla "restaurangerna" är dels för att äta där lokalbefolkningen intar sina måltider, dels för att jag aldrig någonsin har blivit besviken över utbudet. Det är visserligen inte alltid jag har förstått vad namnen på maträtterna innebär, men vad spelar det för roll så länge det är gott.

En sak är i alla fall säker: Sannolikheten att dina sinnen blir förvirrade av alla syn- och doftintryck i ett hawker center är överhängande. Men det kan du ju skriva upp på upplevelsekontot.

De runda plastborden och plastpallarna är till exempel allt annat än glamorösa och borddukar kan du glömma. Att oroa sig över hygien finns det däremot ingen anledning att göra. För precis som på de stora restaurangerna kontrolleras alla små matställen regelbundet av myndigheterna.

Tack och lov går det fort att lära sig hawker center-etikett. Några bra ställen för nybörjare är till exempel Lau Pa Sat, Maxwell Road Market och Bugis Street. Här är de som driver stånden vana vid besökare som inte är hemmastadda med hur man beställer maten, var man ska sitta och när man ska betala.

Börja med att gå runt bland alla väldoftande stånd. Ta tid på dig; stanna till här och där, samla på dig doft- och synintryck och försök förstå vad namnen på maträtterna innebär. Tänk också på vad du vill dricka. Men innan du beställer vad du vill ha gäller det att ha någonstans att sitta. Så leta reda på ett ledigt bord och se vilken siffra det har. Därefter gör du dina beställningar, talar om var du sitter, går dit och väntar på att maten och det du ska dricka bärs ut. Betalar gör du antingen vid beställningen eller vid bordet. Svårare än så är det inte. Sedan? Njut!

Text: Atti Soenarso

Fler reportage

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev. Nyheter och specialer varje månad.