Glamouren har återuppstått

Glamouren har återuppstått

Phoenicia by InterContinental är en nygammal stjärna på Beiruts hotellhimmel.

När Beirut gick in i år av inbördeskrig och politiska oroligheter var det många av dess mest kända byggnader som gick ett tragiskt öde till mötes. Nationalmuseet var igenbommat i åratal på grund av sitt centrala läge mitt bland stridigheterna.

Phoenicia by InterContinental var en liknande institution som hade det svårt. Nu talar vi visserligen om ett hotell, men Phoenicia har varit en självklar samlingsplats för landets elit i decennier. Lyckligtvis har man, i och med stadens pågående återuppbyggnad, återställt Phoenicia till sitt tidigare tillstånd.

Här har man på nytt skapat en stjärna på Beiruts växande hotellhimmel, och visst är det svårt att inte slås av dess glans – det räcker med att ta några steg uppför den imponerande entrén för att vi ska förstå att här har historien haft sin gång. Kungar, presidenter och dagens Hollywood-stjärnor väljer alltjämt Phoenicia som sin bostad när de besöker Beirut.

Det nya poolområdet har blivit en oas i det annars pulserande Beirut och hotellets eget spa erbjuder de mest oväntade behandlingar, somliga nästintill så avancerade att Reshabars utsände hade svårt att hänga med. Men det hindrar inte Libanons förmögna som gärna kommer hit för att rekreera kropp och själ.

Men det går naturligtvis inte att tala om Phoenicia utan att nämna dess storslagna läge intill hamnen invid sönderbombade St Georges Yacht Club, tidigare ’Mekka’ för stadens rika. Men det är här också en märklig plats, där krigets offer märks tydligt i och med närvaron av sönderslitna byggnader runtom om Phoenicia.

Kanske är det också det som gör att man får en så pass stark känsla för hotellet – det är nästan som att det är alldeles självklart att det just blev Phoenicia som överlevde kriget och dessutom kommit ur det starkare än någonsin. Om ni är ute efter den glamorösa 50-tals känslan finns det få hotell i Beirut som kan konkurrera med Phoenicia.

Mer om det gamla Beiruts arkitektur och en guide till staden.

Text: Adam Hedengren

Fler reportage

Fotoreportage:
The Pen

The Pen

Mästerfotografen Annie Leibovitz fick i uppdrag att fånga känslan på klassiska Peninsula Hotel.
Se bilderna...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev. Nyheter och specialer varje månad.