Tokyos nya ansikte

Tokyos nya ansikte

När du besöker Tokyo är det närapå säkert att du kommer att bli disorienterad – stadens gatunät är så komplicerat att till och med taxichaufförerna måste konsultera sina GPS:er åtminstone en gång under resan. Men samtidigt råder det ingen tvekan om var du befinner dig: i ett design- och stilmecka som har blivit världens kanske främsta inkubator av det senaste inom konsumentkultur.

Japan har förändrats. Den dominerande bilden av ett land med konformistiska, traditionsbundna män i mörka kostymer bleknar alltmer till förmån för ungdomliga, energiska och ofta vågade uttryck. Visst finns den konservativa klädseln kvar i affärsdistrikten, även om förre premiärministern Koizumi inledde en avspänningskampanj dubbad ”Cool Biz”. Men i vibrerande områden som Shibuya och Harajuko är atmosfären en helt annan: här andas det vitalitet och avantgarde, med en känsla av att befinna sig mitt i en levande modeutställning där gatorna är catwalks. Och här föds trenderna innan de sprids till resten av världen.

Förändringen har gett Japan – och i synnerhet Tokyo – en helt ny identitet på världsarenan. Istället för att sätta effektiv bilproduktion eller pålitlig elektronik på den internationella agendan, så är landet idag tonsättare av den globala stilen. Och det har gjort Tokyo till en given anhalt för världens trendjägare.

Till en början fanns en viss motvillighet mot förändringen, men nu börjar man acceptera sin nya roll som exportör och skapare av kultur, och det ekonomiska värdet av det moderna kreativa Japan betonas alltmer. Landet är på väg att bli en kulturell supermakt, som utövar stor påverkan på sin omvärld genom design, mode, film, mat och musik, vilket för ett antal år sedan beskrevs av den amerikanske journalisten Douglas McGray i tidskriften Foreign Affairs med begreppet ”Gross National Cool”.

Men trots framtidsorienteringen och nyskapandet i den pulserande 12-miljonersstaden Tokyo, vackert belägen vid berget Fujis fot, råder ett påtagligt lugn i stormen. Tokyoborna framstår i allmänhet som mer balanserade än de stressade invånarna i metropoler som New York och London. Till och med på den ständigt packade tunnelbanan råder ett slags organiserat kaos och ofta möter man lugn och harmoni i folkmyllret. Det är inte ovanligt att under värsta rusningstid se såväl yrkesmänniskor som skolbarn fridfullt sovandes i sina säten, för att sedan hastigt vakna och lämna tåget vid rätt station.

Fina fiskar

Vid ett kortare besök i Tokyo finns det ett måste, i synnerhet för fantaster av havets läckerheter. Börja en av dagarna under din vistelse – dock inte en söndag, då är det stängt – med att gå på Tsukiji, den berömda fiskmarknaden som är en av världens största. Här lastas enorma lådor med humrar och ostron stora som människohuvuden, gigantiska tonfiskar och så det kontroversiella valköttet. Om du är morgonpigg, se till att komma redan klockan fem till den livliga tonfiskauktionen, även om aktiviteten på denna förvånansvärt väldoftande marknadsplats är i full gång åtminstone till klockan elva på förmiddagen. Om du åker till Tsukiji tidigt är det bäst att ta en taxi, vilket dock är dyrt i Tokyo. Annars är det tunnelbanelinjen Hibiya som gäller. Ytterligare ett tips är att inte ha på dig finskorna.

Efter att ha byggt upp aptiten på fisk och skaldjur går du till Daiwa Sushi strax utanför marknaden för en ovanlig frukost. Här serveras garanterat den fräschaste sushi du nånsin kommer att äta. Välj en av de färdiga menyerna så får du prova lite av varje. Du lär inte missa Daiwa tack vare alla människor som tålmodigt väntar utanför på sin tur att få sitta vid den smala bänken. Men det är väl värt väntan.

Storslagna utsikter

Att promenera med stöd av tunnelbanan är det bästa sättet att upptäcka Tokyo, men om tiden är begränsad är ett bra tips att hoppa på Yamanote Line, ett upphöjt tåg som kör i en cirkel runt de centrala delarna på ungefär en timme. Du kan gå av och på närhelst du känner för det, nästa tåg kommer inom ett par minuter.

Ett lämpligt stopp är Shinjuku som är det kanske livligaste området i Tokyo. Här är neonljusen som mest intensiva och barer, klubbar och spelhallar kantar gatorna. Här ligger också Park Hyatt Hotel, känt från Sofia Coppolas succéfilm Lost in Translation. Ta hissen upp till den femtioandra våningen för en kostsam drink i New York Bar. Varför inte göra som Bill Murrays karaktär i filmen och beställa en japansk whisky av märket Suntory? Precis som från intilliggande restaurangen New York Grill är utsikten över Tokyos upplysta skyline makalös; glasrutorna sträcker sig hela det generösa avståndet från golv till tak och härifrån ter sig skyskraporna närmast som leksaksmodeller.

Efter middagen kan du lämna den svala glamouren på Park Hyatt och bege dig mot lite mer jordnära äventyr i Shinjukus Golden Gai-distrikt. Promenera in på de smala gränderna och avsluta kvällen med en sängfösare på någon av de små barerna.

Rogivande oas

Om du känner dig trött efter för många glas Suntory kvällen innan rekommenderas först en promenad i Hama-Rikyu Gardens, som trots sitt läge vid en stor trafikled är ett verkligt andrum i storstadsdjungeln. Hama-Rikyu har funnits i många decennier och är typisk för en feodalherrepark från årahundradena innan 1900-talet. En gång i tiden var detta jaktmarker för Tokugawa-shogunatet. Det finns en saltvattendamm med en smal bro som leder till ett traditionellt tehus.

Efter promenaden beger du dig till Shiodome, som är ett av stadens nyare megakomplex med utsikt över Tokyobukten. Designen är futuristisk, med blänkande torn och en upphöjd monorail, och det finns en hel del av arkitektoniskt intresse, inte minst Jean Nouvels eleganta skyskrapa i glas, Dentsu Building.

Ta dig sedan till Hiltonkedjans nya skapelse Conrad Hotel för en avslappnande behandling på Mizuki Spa. Se dock till att boka i förväg. Revitaliserad och fylld av ny energi blir nästa anhalt Omotesando. Har shoppar du japanskt mode på bland annat Issey Miyake och Comme des Garçons och besöker västerländska märken som Prada, Louis Vuitton och Dior för arkitekturens skull.

Hitta rätt säng

Så var ska man ta vägen när natten nalkas? På senare år har de internationella lyxhotellen dykt upp som svampar ur jorden, vilket har varit en välbehövlig vitamininjektion på den tidigare rätt trista japanska hotellmarknaden. De flesta ligger i eller runt Ginza, som är ett av de rikaste områdena i staden och där mycket affärsverksamhet äger rum.

Ett av de senaste hotelltillskotten är Mandarin Oriental Hotel i närliggande Nihonbashi som har sin lobby på trettioåttonde våningen. Flera av rummen har utsikt över Tokyobukten eller Fuji. Även om du väljer att bo någon annanstans rekommenderas hotellets dim sum-brunch på helgerna. Ett mer småskaligt alternativ är annars Four Seasons, vars rum är bland de största av alla Tokyos hotell.

Längre västerut, i Roppongi Hills-komplexet, ligger Grand Hyatt som har blivit ett favorithotell bland resenärer med affärer i det intilliggande Mori Tower, en skyskrapa fylld med utländska företag och japanska IT-bolag. Här bor också de flesta av Hollywoods kändisar när de ska gå på premiärerna av sina egna filmer i Japan, vilka utan undantag sker på röda mattan framför Roppongi Hills Arena. I Mori Tower ligger också Mori Art Museum som är väl värt ett besök. Köp en present gjord av japanske designern Tkashi Murakami, känd för att ha skapat handväskor åt Louis Vuitton och ät sen lunch på Rojak mellan TV Asahis huvudkontor och Roppongi Hills japanska trädgård. Trevligaste baren i denna stad i staden är Maduro på just Grand Hyatt som är dold bakom en anonym, massiv dörr.

Och så var det då Park Hyatt, skådeplatsen för den film som för många representerar sinnebilden av Tokyo som en svårfångad, nästan overklig plats. Och visst är Tokyo ett slags drömland där allt är möjligt, ett ungdomens habitat där ingen klädsel är för galen – ta bara en promenad i Yoyogi-parken en söndag så förstår du vad jag menar. Men från femtioåttonde våningen på Park Hyatt inser man samtidigt att Tokyo har blivit en mogen stad, där traditioner och modernitet samexisterar i en slags kaotisk harmoni. Genom glaset syns inte lika många lyftkranar som i de andra framåtblickande, hyperaktiva asiatiska metropolerna. Nej, det centrala Tokyos skyline är mer eller mindre satt. Det har blivit en plats där kreativiteten – istället för husen – tillåts växa obehindrat.

Text: David Hedengren
Foto: Park Hyatt

Fler reportage

Fotoreportage:
Japanska bilder

Japanska bilder

Fotografen Håkan Hjort har besökt landet som är lika gåtfullt som fascinerande.
Se bilderna...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev. Nyheter och specialer varje månad.