Jakten på den perfekta paellan

Jakten på den perfekta paellan

Vissa maträtter måste intas på en viss plats för att nå sin fulländning. Reshabar har begett sig till Spaniens östkust i jakt på världens bästa paella.

Paellan föddes i regionen Comunidad Valenciana, där ris har odlats i över ett millenium. De tre provinserna Castellķn de la Plana, Valencia och Alicante har ett milt klimat året runt, och risfälten på de platta kustslätterna tycks sträcka sig ut mot evigheten. Det var morerna som i samband med erövningstågen på 700-talet förde med sig riset, och även saffran till regionen. De uppförde också det kanalsystem som än idag används för bevattning av odlingarna.

I motsats till vad de flesta tror är paella inte en, utan ett närmast oändligt antal risrätter, gjorda på kött, fisk eller grönsaker - att kombinera kött och fisk är dock otänkbart för en valencian - som tillreds i en stor, platt metallpanna. En favorit är den klassiska paella ā la valenciana, gjord på kyckling, kanin, kronärtskocka och bönor. Serveras lämpligen med en välkyld flaska av det lokala rosévinet.

Här följer ett urval av några av de främsta paellarestaurangerna i regionen - och därmed världen!

La Tasca del Puerto

Den rätt ointressanta staden Castellķn de la Plane är väl värd ett besök för den himmelska paellan som serveras på La Tasca del Puerto. Här tillreder kocken Reme Domínguez regionala fisk- och skaldjursrätter, medan hans hustru Ximo tar hand om matsalen, vars inredning går i sjöfartens tecken.

13 Avenida del Puerto, Castellķn de la Plana; (34-964) 284 481.

Casa Salvador

Märkliga betonghus blandas med fruktträdgårdar och risfält längs vägen till Casa Salvador i Cullera, cirka 40 minuter söder om Valencia. Restaurangen är inhyst i två genomrenoverade "barracas" (vitputsade hus som brukade användas som bostäder för arbetarna på risfälten), intill en kanal där roddbåtarna guppar idylliskt. Försök att få ett bord nära vattnet för att kunna ignorera det folkmyller som uppstår när gästerna bokstavligen stormar stället på eftermiddagen. Beställ en av de många paellorna, sippa på ditt vin, och njut av den rogivande utsikten.

L'Estany de Cullera, Cullera; (34-961) 720 136.

La Sucursal

Med sitt läge i det moderna konstmuséet i Valencias historiska center går denna restaurang mot strömmen bland paellarestauranger. La Sucursal är särskilt berömd för sina "blöta" paellarätter. Dessa tillagas i djupa grytor istället för i de traditionella stekpannorna. En annorlunda variant som är väl värd att prova.

118 Guillén de Castro, Instituto Valenciano de Arte Moderno, Valencia; (34-963) 746 665.

Nou Manolín

Börja besöket i denna nyligen omdesignade restaurang i Alicante med ett stopp i tapasbaren. Välj bland 50 olika sorter för att stilla hungern innan du beger dig upp till den luftiga matsalen, prydd med verk från konstnärer tillhörande den så kallade Valenciaskolan. Menyn består i princip uteslutande av paella, och det går att beställa enkelportioner.

3 Villegas, Alicante; (34-965) 200 368.

Text: Redaktionen

Fler reportage

Fotoreportage:
Barcelona

Barcelona

Fotografen Natalie Montanari har besökt Gaudės hemstad.
Se bilderna...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev. Nyheter och specialer varje månad.

Gotravel
Vi fixar skräddarsydda bussresor till Europa.